1911 ve 1915 yıllarında FA Cup finallerine sahne olmuş ve 1920 yılında Aston Villa ile oynanan lig maçında toplam 70.504 kişi maç izlemiş. O zamanın şartlarına göre muhteşem bir rakam . İlerleyen yıllarda tribünlerin bir kısmı daha çatıyla kapatılmaya başlanmış. İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden sonra İngiliz Hükümeti Old Trafford'u cephane olarak kullanmak istemiş . Hatta silahların bir kısmı da yerleştirilmiş. Fakat 11 Mart 1941 tarihinde Almanlar Old Trafford'u bombalamış ve stad büyük hasar görmüş. İngilizlerin Alman düşmanlığı üzerine buradan da bağlantılar kurabilirsiniz.
Savaşa rağmen maçlar devam etmiş ve Man.United maçlarını Manchester'ın diğer yakasında City'nin sahasında Maine Road'da oynamaya başlamış. Devlet hasar gören stadı yeniden yapılandırmak için United takımına 20.000 sterlin civarında para hibe etmiş. 1949 yılında stad tekrar işlerlik kazanmış ve 41,748 kişinin izlediği Bolton Wanderers maçında tekrar seyirciyle buluşmuş . 1 Ocak 2010 Cuma
Rüyalar Tiyatrosu
Dünya gözüyle görmek istediğim stadlardan birisidir Old Trafford . Rüyalar Tiyatrosu (The Theatre of Dreams) ifadesini ilk seslendiren Bobby Charlton olmuş. Cuk diye de oturmuş bu lakap . Wembley'den sonra İngiltere'nin en çok seyirci (75.797 kişi) alan ikinci stadı ve aslında tam anlamıyla bir deplasman cehennemi. Çok ilginç bir gelişim evresine sahip bu stad. Hampden Park, Ibrox Stadium ve White Hart Lane'i tasarlayan İskoç mühendis Archibald Leitch 1909 yılında ada futboluna Old Trafford'u hediye etmiş . Özellikle kale arkası bölümüne önem verilmiş. Yukarıda gördüğünüz fotoğraf eskilerden kalan bir kale arkası . Eski olduğuna bakmayın bu bölüm 20 bine yakın kişi alıyormuş ve bu bölümde taraftarların yaptığı gürültü ve tezahürat bir Jumbo jetin kalkışı anında yaptığı gürültüden daha fazla ses çıkarıyormuş . 1992 yılında bu bölüm görevini tamamlamış ve yenileme çalışmalarına başlanmış . Bir ara Hillsborough faciasının yaşanması herkesin koltuğunda maçı izlemesini şart koşmuş. Haliyle stadın seyirci kapasitesi 44.000' e düşmüş. Takımın artan form grafiği ve popülaritesi United camiasını yeni şartları düşünmeye sevketmiş ve maraton diye tabir ettiğimiz kısma (North Stand) balkonlar eklenmiş ve kapasite yeniden artmış . Yukarıda gördüğünüz gibi maraton kısmı tepeye doğru yönlendirilmiş stada farklı bir hava katmış . Özellikle o kısım sahaya gelen deplasman futbolcularının üzerine geliyormuş gibi bir atmosfer yaratmış ve stadın akustiğinde bir hayli etkili olmuş. Daha sonra 3 cephede balkonlu olmuş ve stadın kapasitesi inanılmaz derecede artmış . Geçtiğimiz sezon 2.197.429 kişi Old Trafford'da maç izlemiş .Gerçekten inanılmaz ötesi bir rakam .Stadın hemen girişindeki müze ve kulüp mağazası darphane gibi her daim çalışmakta. Manchester'a gelen turistlerin en çokk ziyaret ettiği meskenlerden birisi olarak bilinmekte. Avrupa'nın finalleri dahil olmak üzere bir çok maçlarına ev sahipliği yapmış olan stad ayrıca konserlere , rugby finallerine , düğünlere , partilere ve iş toplantılarına da ortam hazırlayan büyük bir platform ve ayrıca bu yüzden ek gelir getirmekte . Geçtiğimiz sezon Alex Ferguson taraftarının yeterince takımını desteklemediği ve yeterince coşkulu olmadığından söz etse de , durum aslında pek te öyle değil. Sadece akustikten dolayı seyircilerin vızıltısı inanılmaz ses çıkarıyor. United taraftarı özellikle önemli maçlarda stadını oldukça etkili kullanmakta . Real Madrid taraftarından şikayet eden eski United'lı Cristiano Ronaldo da yakınlarda bu durumdan söz etti hatırlarsanız. Yeni bir stad yapmadan , stadı revize ederek UEFA'nın 5 yıldızlı stadlarından birisi Old Trafford. Memlekette de şöyle stadlar görürüz inşallah !
50'li yıllarda stadın ilkel çatısı bazı yerlerden görüş açısını engellediği için yeniden dizayn edilmeye başlamış . 66 yılındaki Dünya Kupası için özel olarak stadın görünümünde oynamalar olmuş . Dünya Kupasında 3 maça ev sahipliği yapmış .
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder