23 Ağustos 2010 Pazartesi

Klavuz Kaptan

"-Roma'da Roma'lı gibi davranacaksın."
"-Yabancı teknik adamlar ve futbolcular göreve başlamadan önce bizim ülkede futbol oynanmadığını ve futbolun basit olduğunu zannediyorlar."
"-Türkiye'de futbol kalitesi ve teknik doğrusu beni şaşırttı."
Bu klişeleri Tv'yi parselleyen yorumcuların ve ülkemize gelen yabancıların ağzından çok sık işitir olduk son yıllarda . Gerçeklik payı var mı ? Kesinlikle ! Memleket topraklarına ayak basan kariyerli isimlerin çarçur edilmemesi için yönetimlerin klavuzluk olayını profesyonel bir şekle oturtmaları ve özellikle teknik adamları hallice bilgilendirecek yerli spor adamların oluşturulması lazım . (Gerçi yöneticilere de klavuz gerekiyor ya , neyse). Yabancılar kendi ekibini oluşturma konusunda taviz versin veya vermesin ; baştan şartlar belirlenmeli aslında.
Kardeşim bak bizim ülkemiz farklı bir ülke ! Yerli klavuzun olmadan her an boğazın serin sularında toslayabilirsin . Gel ekibinde bu adam da olsun . Ya da sana her hafta dağdalı Türk futbolunu ve kulüplerini her daim takip eden bizim oluşturduğumuz donanımlı bir ekip verelim ve bu adamların sözünü dinle . Kabul etmezsen eyvallah , kulüp çıkarlarımız önceliğimizdir ! Şu lafları baştan edebilecek kaç akıllı yönetici var ki şu topraklarda ?
Schuster efendi yol yakınken bildiğini okumaktan vazgeçip ülke futbolunu,gerçeklerini ve takımlarını tanıyan yerli isimleri gözardı etmemeli bence. Yoksa gidişat onun da geleceğini karanlık gösteriyor. Rijkaard geçtiğimiz sezon ülke futbolunu ve gerçeklerini tanımadığı ve anlayamadığı için Cimbom'un bir sezonu boşa gitti . Sistem de sistem deyip, kafasında sabişleştirdiği planı uygulama konusunda yetersiz ve güvenlerini kaybettiği adamlarla yapamayacağını gördüğü halde , hala başarısız olmaya devam ediyor,orası ayrı konu . Türkiye ona unutulmaz acı ve deneyimler yaşattı , orası da kesin . Ligimiz gün geçtikçe kendini geliştirmeye çağ atlamaya devam ediyor . Ortalıkta dönen paraları değerlendirebilme ve yeni gelişen şartlara uyum sağlayabilme konusunda o kadar çok hazırlıksız adam var ki ülkemizde ....
Buna yabancılar da dahil . Önümüzdeki ilerleyen yıllarda büyüklerin yabancı teknik adamları tercih etme konusunda ısrarcı olmayacağını düşünüyorum . Aynı takımı bizim memleketten X hoca yönetseydi daha farklı olurdu yorumlarına katılmadan edemiyoruz artık ...

Hiç yorum yok: