20 Mart 2011 Pazar

Shaktar Donetsk Mucizesi

Ukrayna futbolu bugün adından fazlasıyla söz ettiriyorsa kuşkusuz bunda Shaktar Donetsk ve Mircea Lucescu'nun payı büyük . Lucescu Shaktar ile 2004 yılında sözleşme imzaladığında çoğu futbolsever artık Romen teknik direktörün adı sanı yeterince duyulmamış bir takımla çaptan düştüğünü düşünüyordu. Aksine Shaktar ismiyle özdeşleşen Lucescu şu anda Avrupa'nın en çok saygı duyulan ve popüler isimlerinden birisi haline geldi . Kimse onun UEFA kupasını Ukrayna'ya getireceğini öngörmemişti . Ukrayna'nın ülke olarak bağımsızlığını kazanmasından beri futbolda kazandığı yegane kupa UEFA kupası. 2004 yılında geldiğinde takımı Şampiyon yapan Lucescu 2008-09 sezonu hariç birinciliği hiç teslim etmedi . Şu anda ligde en yakın rakibi Dinamo Kiev'e 9 puan fark atmış durumda ve muhtemelen bitime 8 hafta kalan ligde liderliği yine elden bırakmayacak . Shaktar'ın ligde yediği gol sayısı sadece 8 .
CL'de Barcelona ile eşleşmeleri onların moralini bozmuyor aksine sevindiriyor . Çünkü Shaktar'ın bu sahnede oynadığı her büyük maç tecrübelerini ve popülerliğini daha da arttırıyor. Lucescu kadrosunda en çok Brezilyalı barındıran takımın kendileri olduğunu söylüyor. 6 Brezilya'lı (Fernandinho, Willian, Jadson, Costa, Teixeira , Luiz) ve Hırvatistan forması giyen Brezilya asıllı Eduardo'nu takıma katkıları müthiş . Öyle ki ligde atılan 39 golden 32'si , Avrupa'da atılan 15 golden 11'i bu yabancılara ait . Bu kadar Brezilya'lı oynatıp kullanabilmek Romen Hoca'nın ustalığından olsa gerek . Fakat bu kadar Brezilya'lı futbolcuya rağmen yabancı oyuncuları ön plana çıkarmak hata olur . Takımın tüm kalecileri ve defans elemanları (Romen Razvan Dinca hariç) Ukrayna'lı . Kaleci Pyatov , ve defansta Chrgrynskiy ve Rakitskiy Ukrayna milli takımının olmazsa olmazları arasında. Vitsenets, Kryvtsov ve Stapanenko geçtiğimiz yaz Danimarka'da oynanan U-21 Şampiyonasında elde edilen zaferde fazlasıyla kendilerinden söz ettirdi .
Lucescu adı sanı duyulduk hazır starlar yerine gençlere daha çok önem veriyor . "Genç futbolcularla çalışmayı seviyorum çünkü onlar enerjileriyle iyi işler çıkarıyor. CL ön eleme grupları maçlarında muhtemelen en genç takım bizdik . Hatta Braga maçına 21 yaş altı 5 oyuncu oynattım."diyor . Başkan Ahkmedov'un cömertliği ve işbirliğine hazır yapısıyla Lucescu el üstünde tutuluyor ve icraatlar daha kolay yapılabiliyor . Başkanın da onu bırakmaya kesinlikle niyeti yok , hele hele Türkiye'ye geri göndermeye !
2009 yılında yapılan Dombass Arena kulübün çağ atlamasına epey yardımcı olmuş . Aynı zamanda bu stad 2012 Avrupa Şampiyonası'nda çeyrek ve yarı final maçlarına ev sahipliği yapacak . Kulübün attığı her hamle planlı ve düzenli . Shaktar'ın son 6 senede yaşadığı süreç iyi incelenip idrak edilmeli . Başarının gerçekten tesadüflerle oluşmadığını göstermek açısından; geleceği yabana atıp sadece ve sadece sezonu kurtarmak dışında elde avuçta başka bir planı olmayan Türk kulüpleri için Shaktar modeli örnek olmalı .

Hiç yorum yok: