10 Eylül 2009 Perşembe

Büyük adamsın Capello !

Bazı teknik adamlar vardır ; futbolculuğu dönemimde bir teneke kupa dahi kaldırmayıp , teknik direktörlüğünde muazzam başarılar yakalamıştır . Büyük çoğunluğu ise futbolculuğunda ortalığı kasıp kavurmuş fakat teknik adamlığı boyunca türlü fiyaskolar yaşamıştır. Ve türüne az rastlanır adamlar vardır ki , onlar hem futbolculuğunda hem de takımın başında tam bir kupa canavarı olmuştur . İngiltere milli takım teknik direktörü Fabio Capello da son gruba girenlerden doğal olarak .
Kariyeri boyunca yönettiği her takımı şampiyon yaptı Capello . Futbola 1964 yılında şu anda Serie C1/B'de oynayan Spal takımında başladı ve oradan hemen Roma'ya transfer oldu . Roma'da İtalya Kupasını kazanan Capello burada futboluna çok şeyler kattı ve doğal olarak İtalyan devi Juventus'un dikkatini çekti ve Siyah beyazlı formayı üzerine geçirdi 70'li yıllarda . Juventus kariyeri boyunca 3 İtalya Şampiyonluğu yaşadı . 80 yılında futbola Milan formasında futbola veda etti ve emekli olmadan önce bir şampiyonlukta burada yaşadı .
İtalya'nın gözde oyuncularından birisiydi ve 32 kez milli takım forması giydi . Milli forma altında İtalya'nın tarihinde ilk kez İngiltere'yi Wembley'de 1-0 yendiği maçta golü atan futbolcuydu . Bu onun için tatlı bir anıydı , aynı stadda yıllar sonra rakip takımın 1 numaralı adamı olacağından bihaberdi .
Teknik direktörlük kariyerine Sacchi'nin yerine geçerek Milan'la adım atan Capello , Milan'ın anlı şanlı altın tarihinin yaşandığı ve Milan'ın ortalığı toz duman attırdığı yıllarda takımın başındaydı .
Hollandalı Van Basten, Gullit ve Rijkaard onu döneminde idol oldu.
Milan başarıları daim devam etmedi tabi , güzel yılların ardından yeni bir deneyim, zor bir görev onu bekliyordu ; çünkü İspanyol devi Real Madrid ile anlaştı 96 yılında. 1 senelik İspanya macerasının getirisi İspanya Şampiyonluğu oldu . Roberto Carlos, Predrag Mijatović , Davor Šuker, ve Clarence Seedorf isimleri yine Capello'nun sayesinde futbol dünyasına kazandırılmıştı . Bu bir senenin ardından tekrar Milan'a döndü fakat Serie A'yı 10.sırada bitiren Milan, kariyerinin en kötü dönemini ona yaşatmıştı . 2006 yılında tekrar Madrid görevi onu bekliyordu hatırlarsanız. Real Madrid'ı Barcelona hegomanyasından kurtarıp tekrar şampiyon yaptı Capello . Fakat buna rağmen kovulmaktan kurtulamamıştı.
Milan başarısızlığının ardından Roma'nın başına geçen Capello yine burada yapacağını yaptı ve yıllar sonra Roma'ya Scudetto'yu (Serie A Şampiyonluğu) getirdi . Batistuta'nın zirve yaptığı dönem Capello dönemiydi .
Roma şampiyon olduğu dönemde şimdi olduğu gibi borç yükü altındaydı . Haliyle Capello buradan tatlı anılarla ayrılarak, fazla kalmadı . Juventus boştaki Capello'nun üzerine balıklama atladı hemen . İki şampiyonlukta burada geldi . Juve'de katı tarzından dolayı bazı önemli oyuncularla ufak çaplı sorunlar yaşadı . Juventus'un Serie B'yi şike skandalları yüzünden boylaması da ona çatmıştı . Fakat o takımı zirvede bırakmıştı .
Bugün hepinizin bildiği gibi İngilizlerin başında olan Capello geldiği günden beri takımın başında çıktığı 18 maçta 14 galibiyet 2 de mağlubiyet aldı . Takımın çehresi oldukça değişti . İngilizler ona son derece saygı duymakta ve özellikle futbolcular ondan çok korkmakta . Çünkü disiplinden zerre taviz vermeyen Capello'nun her dediğini harfiyen yapmak zorunda olduklarını hissediyor futbolcular . Owen ve Beckham Afrika'da yer almak için onun iki dudağından çıkacak kelimeye bakıyor . Grup maçlarını kayıpsız atlatan İngilizler onun her gittiği takımı şampiyon yaptığını gördüklerinden neden olmasın sorusunu kendilerine çok sormaktalar şu sıralar . Doğrusu bizler de bu soruyu sormaktan kendimizi alamıyoruz Capello sayesinde ...

1 yorum:

turhanatakan dedi ki...

yanlış hatırlamıyorsam futbolcuyken milli takımımıza da bir gol atmışlığı vardı capello'nun.