1 Temmuz 2010 Perşembe

G.Amerika ülkeleri neden daha başarılı ?

G.Afrika'daki turnuva bir nevi G.Amerika ülkeleri için balayı gibi geçmekte. Kalburüstü Avrupa ülkelerinin beklenenden çabuk havlu atması ve birazda eşleşmelerin latin ülkeleri için daha tercih edilir olmasından dolayı G.Amerika ülkeleri Afrika'da daha fazla günler geçirmekte. Şu ana kadar G.Amerika ülkeleri farklı kıta devletleri ile oynadığı 18 maçın 12 'sinde galibiyetle ayrıldı , 5 beraberlik ve 1 yenilgi aldı .Tablo muazzam !
Peki ne oldu da bu ülkeler bu turnuvada bu kadar öne çıktı . Bunun için farklı teoriler üretilmekte. Şili ,Paraguay ve Uruguay gibi ülkerin futbolcuları Avrupa'nın önemli liglerinin önemli takımlarında son dönemlerde fazlasıyla mevcut. Kaliteli liglerde staj yapan futbolcular kendi ülkeri için oynadığı zaman, bir araya geldikleri zaman tecrübelerini iyi yansıtıyorlar .
Öte yandan Maradona G.Amerika ülkelerinin başarısı için "G.Amerika'da oynanan eleme maçları Avrupa'ya göre daha çekişmeli ve heyecanlı .İki yıldan fazla bir sürede bizim kıtadaki ülkeler birbirleriyle içerde dışarda 18 maçtan fazla oynuyorlar. Bizim buralarda Liechteinstein'lar, Faroe Adaları gibi beleş takımlar yok . Bu yüzden kalite doğal olarak artıyor" demiş. Açıklaması gayet mantıklı. Örneğin Afrika'da göremediğimiz ve elemelerde son sırada yer alan Peru grup maçlarında Brezilya ve Arjantin'den puanlar alabilmiş . Peru FIFA Dünya sıralamasında 53.sırada yeralıyor. Oysa İngiltere'nin elemelerde karşılaştığı Kazakistan, Belarus, Andorra, Hırvatistan ve Ukrayna takımlarından sadece ikisi dünya sıralamasında ilk 75 ülkenin içersinde görünüyor.
Bir başka teori G.Amerika'lı futbolcuların Avrupa'lı meslektaşlarına göre daha dayanıklı ve mental açıdan daha hazırlıklı olmaları. Avrupa'da oynayan G.Amerikalı futbolcular binlerce kilometrelik yolları sürekli tepip farklı ülkelerin koşullarına ayak uydurmak zorunda kalıyor. Bu da onlara dayanıklılık kazandırıyor. Avrupa'nın kusursuz sahaları ve daha az hata yapan hakemlerine oranla , G.Amerika'da kötü saha koşulları , uzun seyahatlar, kötü hakemler ve yükseklik farkı buradaki futbolcuların farklı koşullara ve zorluklara uyumunu teşvik ediyor. Ayrıca kendini bir hayli geliştiren ve taktik versiyonları iyi yöneten teknik adamların da başarı da önemli payı var. Afrika ile paralellik gösteren iklim şartları ve saha koşullarının da etkisini unutmamak gerekiyor ...

Hiç yorum yok: