19 Aralık 2010 Pazar

Çocuklar "Tiki-Taka" öğrensin !

Tiki-Taka deyimi son günlerde çok popüler ve ilerleyen yıllarda siz de bol bol duyacaksınız emin olun . Çünkü kesinlikle bir futbol ekolü olacak , bence oldu bile . Nedir peki bu Tiki-Taka ? Kaba hatlarıyla ortada sıçan oyunun sahadaki gelişmiş versiyonu . Topa mümkün olduğunca sahip olup , sürekli hareket halinde pas alışverişinde bulunma olayına deniyor . Yalnız bu işi yaparken enine , dikine , kısa ve uzun her türlü pası kullanabilecek teknik kapasitesi yeterli oyuncuların bir arada bulunması gerekiyor. Bu olayı dünyada tahmin ederseniz en iyi Barcelona yapıyor . Rakip pas manyağına döndüğü için topa hasret kalıyor . Maç sonu istatistiklerinde rakip takımların koşu mesafeleri daha fazla çıkıyor genelde. Çünkü top kapabilmek için normalden daha fazla koşmak zorunda kalıyorsunuz . Tiki-Taka'yı becerebilen takımlar (fazla da yok gerçi)topu fazla koşturuyor doğal olarak . Tiki-Taka (Tiqui-Taca) deyimi İspanya'da türemiş. İspanyol televizyoncu Andres Montes İspanya Milli takımının 2006 Dünya Kupası'ndaki oyun tarzı için bu yakıştırmayı yapmış ve o zamandan itibaren popüler olmuş .

Barcelona'nın bir kaç hafta önce R.Sociedad ile oynadığı maçta yaptığı 938 isabetli pası en iyi anlatan olay Tiki-Taka . İspanyol milli takımında da aynı tarzla Xabi, Iniesta, Xabi Alanso, David Silva ,Cazorla ,Fabregas gibi adamlar en büyük yükü kendi üstlerine alarak forvette David Villa , Torres ve Llorente gibi bu oyunu fazlasıyla benimsemiş forvet hattıyla kolay kolay maç kaybetmiyorlar . Eğer rakip takım taraftarıysanız fazlasıyla sıkıcı bir oyun . Aslında topu çok dolaştırıp sürekli pas yapmayı sadece biz değil çoğu futbolsever sevmiyor . Messi , Pedro ve Villa gibi estetik ve hızlı adamlarınız yoksa gole hasrette kalabilirsiniz bu oyun tarzında. Ama bir gerçek var ki bu işi iyi yaparsanız futbolun matrix'ine ulaşmaya ramak kalıyor .

Bizim memlekette futbolla aşina olmaya başlayan yeni yetme tıfıllar çalım sevdalısıdır genelde. Ben de öyleydim bir zamanlar . Ne kadar çok çalım atarsan o kadar iyi futbolcusundur yani . Oysa Avrupa'da futbolu yeni öğrenen çocuklara temel futbol gerçekleri eşliğinde takım oyunun üstünlüğü benimsetiliyor . Bu yüzden Avrupa'da hayran hayran izlediğimiz isimlerin Türkiye'de zorlanmasının bir başka nedenlerinden birisi bu. Pas ve pas oyunlarını yukarıya taşıyamıyoruz. Çocukların şu gerçeği akıllarında tutmaları lazım . Gol atabilmek için pas yapmanız lazım .Her zaman gol atılmaz ama her zaman atılan golden daha çok pas yaparsınız. Ama kötümser de olmamak lazım . Xavi ve Iniesta'yı izleyip büyüyen yeni bir nesil geliyor bence gelecekte ...

Hiç yorum yok: