1 Kasım 2009 Pazar

Panzer Bey : Andreas Möller

Almanlara neden Panzer dendiğini merak ederdim küçükken . Bu sorunun cevabını bulmama yardımcı olan kişi Andreas Möller olmuştu . Sahada donuk bakışlarıyla , her daim kendinden emin bir ifade çizen Möller topla resmen kanka olmuş , Almanya'nın en büyük hücuma dayalı orta saha elemanlarından birisiydi . Sanki attığı her top yerini bulur , topu hiç kaptırmaz gibi gelirdi bana. Üzerimde saygı ile karışık imrenme duygularının açığa çıktığı bir futbolcuydu kendisi.
1967 yılında doğmuş Möller . Onu piyasaya çıkaran Eintract Frankfurt olmuştu . Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi bıyıkları yeni yeni terlemeye başlayan Möller , Frankfurt'un vazgeçilmezlerinden birisi olmuştu daha genç yaşlarda. Onu en çok ön plana çıkaran şey kesinlikle tekniği olmuştu. Rahat adam geçiyor ve tatlı sert futboluyla Almanya'nın gelecek vaadeden isimleri arasında kolaylıkla yerini aldı . Bundesliga özetlerini izlerken, adını pek zikrederdi TRT spikerleri . Hatta önceden bir arkadaşımla Vöeller-Möller iddiasına da girmiştim. Oğlum ! kıvırcık olan Vöeller , yakışıklı genç olan Möller diye . Futboluna hasta olduğum adamı nasıl karıştırırım len diye fırça da çekmiştim arkadaşa .
Möller Bundesliga'nın tozunu attırırken Milli takımda oynamaması da imkansız gibi bir şeydi zaten . 90,94 ve 98 Dünya kupalarını görmüştü . Sadece 90 yılında İtalya'da kupayı kaldırmak 1 kez nasip oldu . 85 kez üzerine geçirdiği milli forma altında 29 gol attı. Bundesliga ve Milli takımda oynarken neslinin en yetenekli futbolcularından birisi olarak görülse de , Alman medyası onu bencil olmakla ve başarısızlıklarda suçu arkadaşlarına atmasıyla eleştirmişti . Memleketinde oynadığı takımlarda vukuatsız yılları olmadı desek yalan olur. 95 yılında Karlsruhe ile oynanan maçta rakibi en az 1 metre uzağında olmasına rağmen kendisini yere bırakması ve penaltı kazandırması Almanya'da onu aşağıların aşağısına düşürdü. Olayın videosu burda. Hatta bu olay onu Milli takımdan geçici bir süre uzaklaştırılmasına neden olmuştu .
Bir anda Almanya'da sevilmeyen adam haline dönüşen Möller'i tekrar sempatikleştiren olay bir sene sonra Wembley'de gerçekleşecekti . İngiltere ile penaltılara kalan maçta , Seaman'ı avlayarak galibiyeti getiren golü kazandırmış ve tribünlere dönerek Hitler edasındaki kibirli ve sinir bozucu gol sevincini yapmıştı. Kaptan Möller Çeklerle oynanan finali kart cezalısı olması nedeniyle göremeyecekti , fakat turnuvaya ve daha sonraları kariyerine damga vuracak bir gol sevinciydi bu . Kulüpler bazında her şampiyonluğu yaşamış bir adamdı . İtalyan devi Juventus'ta oynarken UEFA kupasını , Dortmund'da oynarken Şampiyonlar Ligi , Kıtalararası Şampiyonluğunu ve 2 kez de Bundesliga Şampiyonluklarını gördü . 97 yılında Dortmund - Juventus finalinde eski takımı Juventus'a karşı oynadığı futbol şiir gibiydi . Borussia Dortmund'un muhteşem yıllarında ismini altın harflerle kazımış bir adamın daha sonra ezeli rakip Schalke formasını giymesi de başka bir ayrıntı .
Ruhr derbisinin yüzü suyu hürmetine Schalke'li Möller eski kulübü Dortmund tarafından epeyce protesto edildi . Ligin son maçında Daum'lu Stutgartt'a kaptırılan şampiyonluk ona fena halde dokundu. Sahada ağlayanlardan birisi de oydu. Kariyerin son döneminde tekrar Frankfurt'a dönüp eski günlerini yaad etmek istedi . Fakat yedek kulübesinden kurtulamadı. 2004 yılında futbolu kariyerini noktaladığını açıkladı .
Şu anda Oberliga'da Kickers Offenbach'ın teknik direktörlüğünü yapan Möller , hayatı boyunca her türlü turnuvaya katılmış ve her türlü kupayı kaldırmış olan ender futbolculardan bir tanesi . Sevmeyeni seveni kadar bol olsa da Almanlar hala onu unutamıyor ...

Hiç yorum yok: